Zdrowie w każdej kropli – naturalne oleje w diecie

[Artykuł sponsorowany]

2.09.2025, 00:01, akt. 13:22


olej lniany
olej lniany

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza Ci cennych składników odżywczych, witamin i minerałów jest podstawą Twojego zdrowia. Podczas jej komponowania nie zapominaj o roli, jaką odgrywają w niej zdrowe tłuszcze. Regulują wiele procesów zachodzących w organizmie i są jego podstawowym magazynem energii. Zwróć szczególną uwagę na oleje roślinne tłoczone na zimno, w których kryje się ogromny potencjał prozdrowotny. O jakich mowa? Sprawdź!

Oleje roślinne zimnotłoczone - dlaczego warto po nie sięgać?

Olej roślinny tłoczony na zimno często traktowany jest jako dodatek do potraw, jednak na tym jego rola się nie kończy. Włączenie go do swojej codziennej diety to doskonały sposób na to, aby czerpać z nasion i ziaren wszystko to, co w nich najcenniejszego. Kluczem do sukcesu jest wyjątkowy proces ich produkcji. Tłoczenie odbywa się w niskiej temperaturze, dzięki czemu w oleju znajdziesz moc witamin, naturalnych związków roślinnych i przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezwykle istotnych: omega-3 i omega-6.

Musisz wiedzieć, że Twój organizm nie potrafi sam wytworzyć nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinieneś ich mu dostarczać wraz z pożywieniem. Ich obecność w diecie przekłada się m.in. na odporność, lepszą pracę układu nerwowego, a nawet wygląd skóry i włosów.

Oleje zimnotłoczone https://olini.pl/kategoria/oleje i zawarte w nich kwasy tłuszczowe mają ogromne znaczenie w okresie ciąży i karmienia piersią, a ich brak u dzieci może powodować nadpobudliwość, problemy z koncentracją, osłabioną odporność, a nawet spowolnienie rozwoju. U dorosłych natomiast uzupełnianie niedoborów NNKT wspiera walkę z podwyższonym cholesterolem, atopowym zapaleniem skóry, wypadaniem włosów czy spadkiem odporności.

Olej z czarnuszki - moc zdrowia

Olej z czarnuszki to prawdziwa moc zdrowia zamknięta w ciemnej buteleczce. Ponad 80 proc. jego składu stanowią kwasy tłuszczowe dobre dla Twojego serca, mózgu i odporności. Olej z nasion czarnuszki jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Jeśli w diecie zastąpisz nimi kwasy nasycone, przyczynisz się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Jest to niezwykle ważne z uwagi na to, że wysoki cholesterol zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca. Na jej rozwój wpływa co prawda wiele czynników, ale każda korzystna zmiana w stylu życia robi przysłowiową różnicę.

W dobrej klasy oleju z czarnuszki https://olini.pl/olej-z-czarnuszki-tloczony-na-zimno-olini możesz znaleźć nawet 83,93 proc. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego 59,52 proc. to wielonienasycone, w tym 2,44 proc. omega-3 (kwas alfa-linolenowy) i 57,08 proc. omega-6 (kwas linolowy).

Przy wyborze oleju z czarnuszki zwróć również uwagę na wyjątkowo wysoką zawartość tymochinonu. To związek organiczny, który wyróżnia się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi, jak również przeciwalergicznymi.

Smak oleju z czarnuszki zależy od odmiany ziaren. Najłagodniejszy jest ten z czarnuszki indyjskiej, natomiast olej z egipskiej lub polskiej ma ostrzejszy, pikantniejszy charakter. Nie wszystkim przypada do gustu, jednak Twój wysiłek zostanie wynagrodzony. Ponadto możesz go pić solo lub dodawać do sałatek, dressingów, a nawet śniadaniowej owsianki. Warunek? Nie możesz go podgrzewać - wysoka temperatura sprawia, że “ulatują” z niego cenne składniki.

olej z czarnuszki

Olej lniany - wsparcie nie tylko dla serca

Olej lniany powstaje z nasion lnu, czyli rośliny polnej wyróżniającej się intensywnie niebieskimi kwiatami. Zawiera on duże ilości kwasu alfa-linolenowego (ALA) i linolowego (LA). To niezwykle cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które odpowiadają za jego cenne właściwości zdrowotne.

Regularne sięganie po olej lniany to wiele korzyści prozdrowotnych - znany jest ze swojego profilaktycznego działania. Dzięki zawartości antyoksydantów chroni Twój organizm przed wirusami i bakteriami, a także spowalnia procesy utleniania, dzięki czemu przyczynia się do hamowania namnażania się wolnych rodników.

Olej lniany tłoczony na zimno wyróżnia się także właściwościami przeciwzapalnymi, a więc poprawia profil lipidowy. Ponadto wspiera leczenie cukrzycy typu 2 - zmniejsza insulinooporność i poziom glukozy we krwi. Ponadto reguluje poziom cholesterolu i wspomaga profilaktykę chorób układu krążenia, chroni naczynia krwionośne przed miażdżycą i chorobą wieńcową.

Jeśli zależy Ci na lepszej pracy układu trawiennego i szybszym metabolizmie, olej lniany będzie nieoceniony. Przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn, wspiera pracę wątroby i produkcję kwasów żółciowych, co jest szczególnie ważne dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy.

Regularne picie oleju lnianego wzmacnia także układ nerwowy, poprawia koncentrację, zapamiętywanie i procesy uczenia się, co docenisz szczególnie przy pracy umysłowej lub nauce. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mogą także być wsparciem dla osób zmagających się z obniżonym nastrojem, stanami lękowymi, a nawet depresyjnymi.






















 
 

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok