Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Smacznie i na ludowo - Jarmark Folkloru i Smaku
To była prawdziwa uczta dla zmysłów i doskonała okazja, by poczuć ducha regionalnej kultury. W Suwałkach skończył się Jarmarku Folkloru i Smaku. W Parku Konstytucji 3 Maja można było odwiedzić ponad stu wystawców oferujących rzemiosło, rękodzieło oraz lokalne przysmaki.
Nie brakowało także występów tanecznych i wokalnych w wykonaniu kapel oraz zespołów z Suwalszczyzny, a także gości z Litwy i Łotwy. Na odwiedzających czekały również popisowe potrawy z gęsiny serwowane w ramach Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Sąsiedzi przy stole” i przeglądu Kół Gospodyń Wiejskich.
Super jarmark. Można spróbować dobrego jedzonka. Właśnie czekamy na to, co zaserwują. Na stoiskach próbujemy nowych wędlin i chlebów innych niż mamy w sklepach - mówili odwiedzający.
Planujemy zrobić pogodne kluchy kulane z gęsiny w sosie grzybowym. Na przystawkę zrobimy szaszłyk. Nazwaliśmy to danie "Gęsia cyca w towarzystwie sera" - opowiadał uczestnik konkursu kulinarnego Krzysztof Sadurski z Koła Gospodników Miejskich działającym przy Uniwersytecie Trzeciego Wieku w Suwałkach.
Jest dużo muzyki, oprócz tego dużo pysznego jedzenia i apetycznych zapachów. Odwiedzający mogą obejrzeć pokazy rzemiosł, stoiska interaktywne i animacyjne, kramy, na których można nabyć cudności i pyszności. Jest wesoło, radośnie, słonecznie i pogodnie, jak to w Suwałkach - mówiła Magdalena Zielińska-John z Suwalskiego Ośrodka Kultury.
Gościem specjalnym tegorocznego jarmarku był szef kuchni Jakub Kuroń, który nie tylko gotował dla zwiedzających, ale także udzielał porad, jak najlepiej przygotować gęsinę oraz oceniał potrawy drużyn biorących udział w konkursie kulinarnym.