Radio Białystok | Wiadomości | Smakują, oceniają i promują przysmaki przyrządzone w naszym regionie

Smakują, oceniają i promują przysmaki przyrządzone w naszym regionie

autor: Paweł Wądołowski

29.08.2025, 15:57, akt. 16:02

Kilkadziesiąt produktów regionalnych przygotowali producenci i koła gospodyń wiejskich z całego woj. podlaskiego. W ramach kolejnej edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" prezentują je w Marianowie.

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, 29.08.20225, fot. Paweł Wądołowski
Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, 29.08.20225, fot. Paweł Wądołowski


0:00
0:00
"Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" - relacja Pawła Wądołowskiego | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Najlepsze dania wybierze jury, które próbuje jak smakują podlaskie przysmaki. 


Oceniamy produkty lokalne w ramach konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów. Sprawdzamy przede wszystkim smaki, zapachy, ale również historie, które opowiadają nam wystawcy i producenci tych wspaniałych produktów. Wydaje mi się, że jest to najlepsza promocja województwa podlaskiego. Jesteśmy od lat znani z tego, że mamy najlepszą kuchnię w Polsce, najlepsze produkty lokalne, najzdrowsze rolnictwo i, co za tym idzie, najzdrowsze produkty - mówił Paweł Dzienis, zastępca dyrektora Gabinetu Marszałka Województwa  Podlaskiego.


Potrawy przygotowało wiele Kół Gospodyń Wiejskich z naszego województwa. Jak podkreślały ich członkinie, wiele przepisów to tradycyjne receptury przekazywane od pokoleń. 


Babcie nasze to robiły, mamusie robiły i my robimy teraz. Mamy sok malinowy z własnych malin, trzy rodzaje szarlotki. Z własnego ogrodu jabłka, same dobre rzeczy. 


Mamy przepyszną kiszkę ziemniaczaną, mamy i serniczek razem z wisienką. Notujemy te przepisy, żeby młodzież też mogła skorzystać.


W tym roku komisja konkursowa ocenia też kategorię stworzona przez Urząd Marszałkowski, czyli - od pola do stołu. Jest ona przeznaczona, przede wszystkim, dla rolników, którzy bezpośrednio sprzedają swoje produkty. 

| red: tk

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów Huawei

ZOBACZ TEŻ:


"Na styku kultur" - Jarmark Kamedulski w Wigrach pełen muzyki i regionalnych przysmaków [zdjęcia]

15.08.2025, 13:57

Miłośnicy folkloru i tradycji Suwalszczyzny zaglądają w piątek (15.08) do Wigier. W ogrodach klasztornych odbywa się bowiem Jarmark Kamedulski "Na styku kultur".


Supraśl pachnie babką ziemniaczaną - kulinarna bitwa i koncerty

1.08.2025, 07:26

To wydarzenie dla smakoszy regionalnych przysmaków. W sobotę (2.08) w Supraślu Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej.


Smacznie i na ludowo - Jarmark Folkloru i Smaku

28.07.2025, 07:20

To była prawdziwa uczta dla zmysłów i doskonała okazja, by poczuć ducha regionalnej kultury. W Suwałkach skończył się Jarmarku Folkloru i Smaku. W Parku Konstytucji 3 Maja można było odwiedzić ponad stu wystawców oferujących rzemiosło, rękodzieło oraz lokalne przysmaki.





ZNAJDŹ NAS













Czerwona porzeczka jest jedną z ofiar przymrozków, fot. Archiwum
CENY
9.09.2025, 07:38, akt. 12:01

Owoce drogie przez suszę i przymrozki







źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok