Radio Białystok | Wiadomości | Wiadomości Łomża | Smakują, oceniają i promują przysmaki przyrządzone w naszym regionie
Kilkadziesiąt produktów regionalnych przygotowali producenci i koła gospodyń wiejskich z całego woj. podlaskiego. W ramach kolejnej edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" prezentują je w Marianowie.
Najlepsze dania wybierze jury, które próbuje jak smakują podlaskie przysmaki.
Oceniamy produkty lokalne w ramach konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów. Sprawdzamy przede wszystkim smaki, zapachy, ale również historie, które opowiadają nam wystawcy i producenci tych wspaniałych produktów. Wydaje mi się, że jest to najlepsza promocja województwa podlaskiego. Jesteśmy od lat znani z tego, że mamy najlepszą kuchnię w Polsce, najlepsze produkty lokalne, najzdrowsze rolnictwo i, co za tym idzie, najzdrowsze produkty - mówił Paweł Dzienis, zastępca dyrektora Gabinetu Marszałka Województwa Podlaskiego.
Potrawy przygotowało wiele Kół Gospodyń Wiejskich z naszego województwa. Jak podkreślały ich członkinie, wiele przepisów to tradycyjne receptury przekazywane od pokoleń.
Babcie nasze to robiły, mamusie robiły i my robimy teraz. Mamy sok malinowy z własnych malin, trzy rodzaje szarlotki. Z własnego ogrodu jabłka, same dobre rzeczy.
Mamy przepyszną kiszkę ziemniaczaną, mamy i serniczek razem z wisienką. Notujemy te przepisy, żeby młodzież też mogła skorzystać.
W tym roku komisja konkursowa ocenia też kategorię stworzona przez Urząd Marszałkowski, czyli - od pola do stołu. Jest ona przeznaczona, przede wszystkim, dla rolników, którzy bezpośrednio sprzedają swoje produkty.